Ana içeriğe atla

Wasabi, Soya Sosu ve Gari




Herkese Merhabalar,

Biliyorsunuz ki daha önceden “Sushi sevenler buraya” başlıklı blog yazımızda wasabi, zencefil ve soya sosu hakkında ufak bilgiler vermiştik. Bu yazımızda da daha detaylı bilgi vereceğiz. Böylelikle sushi yemeye gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi öğrenmiş olacaksınız.

Sushi üç sos ile servis edilir.
Çoğunlukla insanlar sushi’nin kötü koktuğu söylerler. Eğer deniz kokusunu seviyorsanız bu kokuya kolaylıkla alışabilirsiniz.Sushi’nin yapımı kadar, yeme şekli de çok önemlidir. Sushi; üç olmazsa olmaz malzemeyle birlikte servis edilir. Bunlar; wasabi, soya sosu ve gari'dir
 Hemen bu malzemeleri tanıyalım.

Wasabi
Japon bayır turbu ve baharatlardan elde edilen wasabi; çok acı bir sos. Hazırlandıktan 15 dakika sonra aromasını yitiriyor. Wasabi ile uyum sağlayan en güzel tat ise soya sosu. Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser,
astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Wasabi sosunun acılığını hafifletmek için önce wasabi sosuna batırıp daha sonradan soya sosuna batırabilirsiniz.



Soya Sosu

Türk mutfağında da kullanılan soya sosu, sushi çeşitlerinin olmazsa olmazıdır. Ancak kullanırken
dikkatli olmakta fayda var. Sushi’nin pirinç kısmı değil, iç malzemelerin olduğu kısım sosa batırılmalıdır. Aksi halde, pirinç tüm sosu emerek dağılabilir ve aynı zamanda sushi’nin tadını bozabilir. Ayrıca, soya sosu, Çin ve Japon mutfağında tuz yerine kullanılan bir sostur.



Gari
Nedir bu gari? Şeker ve sirke ile yapılan bir tür zencefil turşusudur. Damakta tat karmaşası olmaması
için yenir yani Damaktaki tadı temizlemek için sushiler arasında yenir de diyebiliriz.






Sevgi ve İçtenlikle
Galata Sushi

Yorumlar