Daha önceki yazımızda size Çin
mutfağından bahsetmiştim. Şimdi ise sizlere , daha önce sushi yemeyenlerin
söylenildiği kadar kötü bir lezzet mi yoksa sushi yemeyi alışkanlık haline
getirmiş müdavimlerinin bahsettiği kadar değişik ama bir o kadar da vazgeçilmez
bir lezzet olan sushi ‘den bahsedeceğim.
Aslında sushiyle yıldızı barışmayanlar
ya ön yargıdan dolayı hiç tatmamışlardır ya da damak tatlarına uygun olan çeşidini
henüz denememişlerdir. Tabii bir de sos olayı var. Mesela sosu kullanırken
sosun sushinin prinç kısmına değmemesi ve princin bu sosu içine hapsetmemesi
gerekiyor.
Tam da bu nedenle bugün sizlere sushi
çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Bu çeşitlerin arasında mutlaka damak
tadınıza uygun seçenekler bulacaksınız. Tabii çiğ balık yemem gibi
önyargılarınızı bir kenara bırakırsanız. Çünkü çiğ balık yemeyenler içinde
kızarmış balıktan yapılmış sushi çeşitleri de bulunuyor J
Sushi çeşitleri saymakla bitmeyecek olsa
da hepsinin bir ortak noktası bulunuyor: pirinç sirkesiyle hazırlanmış pirinç
pilavı.
Sushi çeşitlerini belirleyen, üzerinde
ya da içinde kullanılan malzemeler, pişirme ve hazırlanma yöntemleri veya
servis edilme şekilleri olabiliyor.
1.
MAKİ (Makizushi)
Sushi denildiğinde hemen hepimizin
aklında canlanan ilk görüntünün sahibi makidir.
Pirinç, balık ve sebzelerin bambudan
yapılan hasır yardımıyla deniz yosununa (Nori), silindir şeklinde sarılmasıyla
hazırlanır. Hazırlandıktan sonra dilimlere bölünür. Kimi zaman sarımda
salatalık, soya yaprağı ya da ince omlet gibi malzemeler de kullanılabilir.
Maki’nin pek çok çeşidi vardır. En fazla
tüketilen çeşitlerini aşağıda görebilirsiniz;
Futomaki: Genellikle vejetaryendir.
İki-üç bileşenle hazırlanır.
Hosomaki: Futomakiden daha incedir.
Genellikle tek bileşenden hazırlanır.
Kappamaki: Salatalıktan yapılır.
Salatalık kullanılan hosomaki olarak da düşünülebilir. Geleneksel olarak farklı
türdeki lezzetleri ayırmak için iki farklı tabak arasında yenir.
Tekkemaki: Çiğ orkinos ile hazırlanır.
Orkinos kullanılan hosomaki olarak da düşünülebilir.
Temaki: Te, Japoncada el anlamına
gelmektedir. Pirinç ve diğer malzemelerin elle deniz yosununa sarılmasıyla
hazırlanır. Külah biçimindedir.
Negitoromaki: Taze soğan ve kıyılmış ton
balığıyla hazırlanır.
Tsunamayomaki: Kıyılmış ton balığı ve
mayonez kullanılarak hazırlanır.
Gunkanmaki: Deniz yosunun yandan
sarılmasıyla hazırlanır. Altta pirinç, üstte malzemeler yer alır. Oval olarak
elle şekillendirilir.
2) UROMAKİ
Makinin, bir nevi tersten sarılmış hali
diyebiliriz. Deniz yosunu sushiyi çevreleyen son katman değil, en içteki
katmandır. Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam
olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken
alternatiflerdendir.
İki ya da üç malzemeden yapılır.
Silindir biçimindedir. Maki’den farkı, malzemelerin noriye sarılmış olması ve
pirincin, noriyi çevrelemesidir. Ayrıca pirinç susam ya da balık yumurtasıyla
kaplanabilir.
Tersten sarılmış makizushi olarak da
tanımlanabilir.
3) NİGİRİ
Nigiri adı verilen bu sushinin
diğerlerinden ayırıcı özelliği, alışık olduğumuz şekilden farklı olarak yosun
ya da benzeri bir malzemeyle sarılmıyor oluşudur. Nigiri sushide, pirince el
ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde
somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı
restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.
4) CHIRASHIZUSHI yada BARAZUZHI
Nigiri türüne benzer olan bir başka
sushi çeşidi ise chirashi’dir. “Dağınık sushi” anlamına gelen bu tür, bir sushi
tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri
ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük
sebeplerinden biri kolay ve hızlıca hazırlanmasıdır.
5) CALIFORNIA ROLL
Türklerin en sevdiği sushi çeşidi
listesine girebilen california roll, modern sushi türlerinden biridir. Yengeç,
avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve
hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak
tatlarının gönlünü çalabilmektedir.
6) BRITISH COLOMBIA ROLL
Çiğ balık yiyemeyenlere, “ben kendi
sushimi buldum” dedirtecek bir türdür aslında. Bu türdeki sushide somon balığı
kızartılmış ya da ızgara edilmiş olarak kullanılır. Diğer ana malzemeleri ise
salatalık ve tatlı soslarıdır. İsteğe göre malzemeler arasına balık yumurtası
da ilave edilebilir.
7) PHILADELPHIA ROLL
Tıpkı British columbia roll türündeki
gibi kızartılmış somon, bu sushinin ana malzemesidir. Diğer sushi çeşitlerine
göre çok daha farklı bir tada sahip olmasındaki nedenler ise krem peynir ve
salatalıkla hazırlanmasıdır. Böylece az malzemeli ve oldukça da hafif bir tada
ulaşır.
8)NAREZUSHI
Sushinin ilk, özgün stilidir. Geleneksel
tarzda, fermente edilmiş balıklardan hazırlanır. Yani temizlenmiş balıklar
tuzla doldurulur ve ahşap bir fıçıda üzerleri tuzla kaplanarak bekletilir.
Yaklaşık altı ay sonra balıklar yenmeye hazır hale gelir.
BATI STİLİ SUSHİ ÇEŞİTLERİ
Uzakdoğu yemeklerine önyargı ile bakan
kesim. İşte aşağıda sizlere tanıtacağım çeşitler ise tam da size göre olabilir…
1)
DYNAMITE ROLL
Avokado ve salatalığa ek olarak; hamachi
(bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve
baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi yerine karides de tercih
edilebilmektedir. Kısacası bol malzemeli sushi sevenlere göre bir sushi
çeşididir.
2) SPIDER ROLL
Kızartılmış yumuşak kabuklu yengeç,
salatalık, daikon filizleri, balık yumurtası, marul ve avokado ile hazırlanır.
Daha yoğun lezzetteki tadının arkasındaki sır ise baharatlı mayonez
kullanılmasıdır.
Bu kadar sushiden bahsetmişken sizlere
SASHIMI ‘den de bahsedeyim…
Aslında sashimi, bir sushi çeşidi
değildir. Çiğ balıkları ifade eder. Pirinçle servis edilmez. Nigiri ve chirashi
çeşitlerinde bahsedilen “ince çiğ balık dilimi” aslında
sashimidir. Çünkü içerisinde pirinç veya
başka herhangi bir malzeme yoktur. Fakat sushi yanında sıkça tercih edilen
yiyeceklerden biridir. Genelde wasabi sos eşliğinde yenir.
Peki bu sushi çeşitleri nasıl yenir?
Belki de bizleri korkutan şu “Kuaizi” denilen çubuklardır. Ama o kadar da korkulacak
bir şey yok aslında. Hatta elle yenen çeşitleri bile vardır J
Nigiri ve maki sushi çeşitleri elle
yenir. Tabii elle sushi yemenin de bir şekli vardır… Sushi baş parmak ve orta
parmakla tutulur, işaret parmağıyla malzemenin üzeri kapatılır.
Sashimi ise Kuaizi ismini taşıyan
çubuklar kullanılarak yenir.
Wasabi ve soya sosu gibi soslar küçük
sos tabaklarında servis edilir. Soya sosuna pirincin olduğu değil, malzemelerin
olduğu taraf batırılır. Soslu hazırlanan sushilerde sos kullanımı önerilmez. Sushi
hazırlanırken wasabi kullanıldığı için wasabi daha fazla acı tercih eden
kişiler tarafından kullanılmalıdır. Wasabi soya sosuyla karıştırılmamalı,
malzemenin üzerine sürülmelidir. Eğer istenirse, sushi bu işlemin ardından soya
sosuna batırılmalıdır.
Tabii sushinin daha pek çok çeşidi var.
Fakat sizlere en çok tercih edilen çeşitlerini tanıtmaya çalıştım.
Eğer daha önce sushi yemediyseniz yada
istediğiniz damak tadını bulamadıysanız sizleri Galata Sushi ‘ye bu lezzeti
deneyimlemeye bekliyoruz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere
dostlar,
Yorumlar
Yorum Gönder