Ana içeriğe atla

SUSHI ÇEŞİTLERİNE BİR BAKALIM…


Daha önceki yazımızda size Çin mutfağından bahsetmiştim. Şimdi ise sizlere , daha önce sushi yemeyenlerin söylenildiği kadar kötü bir lezzet mi yoksa sushi yemeyi alışkanlık haline getirmiş müdavimlerinin bahsettiği kadar değişik ama bir o kadar da vazgeçilmez bir lezzet olan sushi ‘den bahsedeceğim.

Aslında sushiyle yıldızı barışmayanlar ya ön yargıdan dolayı hiç tatmamışlardır ya da damak tatlarına uygun olan çeşidini henüz denememişlerdir. Tabii bir de sos olayı var. Mesela sosu kullanırken sosun sushinin prinç kısmına değmemesi ve princin bu sosu içine hapsetmemesi gerekiyor. 

Tam da bu nedenle bugün sizlere sushi çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Bu çeşitlerin arasında mutlaka damak tadınıza uygun seçenekler bulacaksınız. Tabii çiğ balık yemem gibi önyargılarınızı bir kenara bırakırsanız. Çünkü çiğ balık yemeyenler içinde kızarmış balıktan yapılmış sushi çeşitleri de bulunuyor J

Sushi çeşitleri saymakla bitmeyecek olsa da hepsinin bir ortak noktası bulunuyor: pirinç sirkesiyle hazırlanmış pirinç pilavı.

Sushi çeşitlerini belirleyen, üzerinde ya da içinde kullanılan malzemeler, pişirme ve hazırlanma yöntemleri veya servis edilme şekilleri olabiliyor.


1.    MAKİ (Makizushi)











Sushi denildiğinde hemen hepimizin aklında canlanan ilk görüntünün sahibi makidir.
Pirinç, balık ve sebzelerin bambudan yapılan hasır yardımıyla deniz yosununa (Nori), silindir şeklinde sarılmasıyla hazırlanır. Hazırlandıktan sonra dilimlere bölünür. Kimi zaman sarımda salatalık, soya yaprağı ya da ince omlet gibi malzemeler de kullanılabilir.

Maki’nin pek çok çeşidi vardır. En fazla tüketilen çeşitlerini aşağıda görebilirsiniz;

Futomaki: Genellikle vejetaryendir. İki-üç bileşenle hazırlanır.

Hosomaki: Futomakiden daha incedir. Genellikle tek bileşenden hazırlanır.

Kappamaki: Salatalıktan yapılır. Salatalık kullanılan hosomaki olarak da düşünülebilir. Geleneksel olarak farklı türdeki lezzetleri ayırmak için iki farklı tabak arasında yenir.

Tekkemaki: Çiğ orkinos ile hazırlanır. Orkinos kullanılan hosomaki olarak da düşünülebilir.

Temaki: Te, Japoncada el anlamına gelmektedir. Pirinç ve diğer malzemelerin elle deniz yosununa sarılmasıyla hazırlanır. Külah biçimindedir.

Negitoromaki: Taze soğan ve kıyılmış ton balığıyla hazırlanır.

Tsunamayomaki: Kıyılmış ton balığı ve mayonez kullanılarak hazırlanır.

Gunkanmaki: Deniz yosunun yandan sarılmasıyla hazırlanır. Altta pirinç, üstte malzemeler yer alır. Oval olarak elle şekillendirilir.



2) UROMAKİ

Makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu sushiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir.

İki ya da üç malzemeden yapılır. Silindir biçimindedir. Maki’den farkı, malzemelerin noriye sarılmış olması ve pirincin, noriyi çevrelemesidir. Ayrıca pirinç susam ya da balık yumurtasıyla kaplanabilir.

Tersten sarılmış makizushi olarak da tanımlanabilir.


3) NİGİRİ

 









Nigiri adı verilen bu sushinin diğerlerinden ayırıcı özelliği, alışık olduğumuz şekilden farklı olarak yosun ya da benzeri bir malzemeyle sarılmıyor oluşudur. Nigiri sushide, pirince el ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.

4) CHIRASHIZUSHI yada BARAZUZHI

Nigiri türüne benzer olan bir başka sushi çeşidi ise chirashi’dir. “Dağınık sushi” anlamına gelen bu tür, bir sushi tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri kolay ve hızlıca hazırlanmasıdır.

5) CALIFORNIA ROLL

Türklerin en sevdiği sushi çeşidi listesine girebilen california roll, modern sushi türlerinden biridir. Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.

6) BRITISH COLOMBIA ROLL

Çiğ balık yiyemeyenlere, “ben kendi sushimi buldum” dedirtecek bir türdür aslında. Bu türdeki sushide somon balığı kızartılmış ya da ızgara edilmiş olarak kullanılır. Diğer ana malzemeleri ise salatalık ve tatlı soslarıdır. İsteğe göre malzemeler arasına balık yumurtası da ilave edilebilir.


7) PHILADELPHIA ROLL

Tıpkı British columbia roll türündeki gibi kızartılmış somon, bu sushinin ana malzemesidir. Diğer sushi çeşitlerine göre çok daha farklı bir tada sahip olmasındaki nedenler ise krem peynir ve salatalıkla hazırlanmasıdır. Böylece az malzemeli ve oldukça da hafif bir tada ulaşır.


8)NAREZUSHI

Sushinin ilk, özgün stilidir. Geleneksel tarzda, fermente edilmiş balıklardan hazırlanır. Yani temizlenmiş balıklar tuzla doldurulur ve ahşap bir fıçıda üzerleri tuzla kaplanarak bekletilir. Yaklaşık altı ay sonra balıklar yenmeye hazır hale gelir.

BATI STİLİ SUSHİ ÇEŞİTLERİ

Uzakdoğu yemeklerine önyargı ile bakan kesim. İşte aşağıda sizlere tanıtacağım çeşitler ise tam da size göre olabilir…


1)   DYNAMITE ROLL










Avokado ve salatalığa ek olarak; hamachi (bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi yerine karides de tercih edilebilmektedir. Kısacası bol malzemeli sushi sevenlere göre bir sushi çeşididir.


2) SPIDER ROLL

Kızartılmış yumuşak kabuklu yengeç, salatalık, daikon filizleri, balık yumurtası, marul ve avokado ile hazırlanır. Daha yoğun lezzetteki tadının arkasındaki sır ise baharatlı mayonez kullanılmasıdır.




Bu kadar sushiden bahsetmişken sizlere SASHIMI ‘den de bahsedeyim…

Aslında sashimi, bir sushi çeşidi değildir. Çiğ balıkları ifade eder. Pirinçle servis edilmez. Nigiri ve chirashi çeşitlerinde bahsedilen “ince çiğ balık dilimi” aslında
sashimidir. Çünkü içerisinde pirinç veya başka herhangi bir malzeme yoktur. Fakat sushi yanında sıkça tercih edilen yiyeceklerden biridir. Genelde wasabi sos eşliğinde yenir.

Peki bu sushi çeşitleri nasıl yenir? Belki de bizleri korkutan şu “Kuaizi” denilen çubuklardır. Ama o kadar da korkulacak bir şey yok aslında. Hatta elle yenen çeşitleri bile vardır J

Nigiri ve maki sushi çeşitleri elle yenir. Tabii elle sushi yemenin de bir şekli vardır… Sushi baş parmak ve orta parmakla tutulur, işaret parmağıyla malzemenin üzeri kapatılır.


Sashimi ise Kuaizi ismini taşıyan çubuklar kullanılarak yenir.

Wasabi ve soya sosu gibi soslar küçük sos tabaklarında servis edilir. Soya sosuna pirincin olduğu değil, malzemelerin olduğu taraf batırılır. Soslu hazırlanan sushilerde sos kullanımı önerilmez. Sushi hazırlanırken wasabi kullanıldığı için wasabi daha fazla acı tercih eden kişiler tarafından kullanılmalıdır. Wasabi soya sosuyla karıştırılmamalı, malzemenin üzerine sürülmelidir. Eğer istenirse, sushi bu işlemin ardından soya sosuna batırılmalıdır.

Tabii sushinin daha pek çok çeşidi var. Fakat sizlere en çok tercih edilen çeşitlerini tanıtmaya çalıştım.

Eğer daha önce sushi yemediyseniz yada istediğiniz damak tadını bulamadıysanız sizleri Galata Sushi ‘ye bu lezzeti deneyimlemeye bekliyoruz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere dostlar,






Yorumlar