Ana içeriğe atla

ÇİN MUTFAĞINDA KISA BİR GEZİNTİ…










Daha önce Çin mutfağı ile ilgili araştırma yaptınız mı bilmiyorum ama yaklaşık beş bin yıldan uzun tarihiyle bilinen en eski mutfaklar arasında yer alıyor. Türk mutfağından damak tadı olarak epey farklılıklar gösterdiği için bir kısmımızın çok sevdiği, bir kısmımızın da görüntüsüne dahi tahammül edemediği Çin mutfağını diğer uzak doğu mutfaklarıyla ayıran bazı özelliklerinden bahsetmek istiyorum sizlere…

Yin-yang prensiplerinin uygulandığı Çin mutfağı; renk, koku, kıvam ve tat arasında bir denge ve kontrast yakalar. Genellikle tatlı ve ekşi bir arada kullanılır. Ayrıca malzemelerin renkleri ve kesilme biçimleri de çok önemlidir.

Mesela Çin’in Kuzey bölgelerinde çorba ve deniz ürünleri ile protein bakımından zengin yiyecekler ön plandadır. Tatlı ve ekşinin bir arada kullanıldığı soslarla hazırlanan et yemeklerinin sunumuna oldukça önem verilir.

Batı bölgelerinde ise özellikle baharatlı ve acı yemekler ile hamur işleri, güney bölgelerinde ise tavuk ve kaz yemekleri ünlüdür. Doğuda ise, diğer bölgelere kıyasla daha sade ve hafif yemekler ön plandadır.

Çin’de pirinç, yumurta, balık ve deniz ürünleri, mantar ve soya gibi ürünler çok tercih edilmektedir. Ayrıca Çin marulu, su kestanesi ve bambu filizi Çin’in kendine özgü sebzelerindendir.

Çin mutfağında yağda kızartma, soteleme ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri kullanılır.




Çin’in güney bölgelerinde ağırlıklı olarak pirinç tüketilirken kuzey bölgelerinde pirincin yerini noodle (Çin eriştesi) alır. Pirinç ve noodle ana yemek olarak sebze, et, balık, bakliyat ya da deniz ürünlerinin yanında tüketilir. Noodlelar, kesilme ve yapılma tarzlarına göre değişik isimlerde adlandırılırlar. En çok tercih edilenleri ise kesme noodle, noodle çorbası, soslu noodle, kızarmış noodle ’dur.

Çin mutfağında çorba en son olmak üzere tüm yemekler masaya aynı anda servis edilir. Ayrıca Çin’de çorba içecek olarak kabul edilir ve kısa saplı, seramik kaşıklarla tüketilir. En çok tercih edilen çorba ise Acılı Ekşili olanıdır. Tavukla hazırlanır. İçerisinde ise bizim çorbalarımızdan farklı olarak lahana, havuç, taze zencefil koyulur. Acı sos ve soya sosu ise olmazsa olmazlarındandır.




Tatlı olarak çoğunlukla kızarmış ananas ya da muz tercih edilmektedir. Çin mutfağının en ünlü yemekleri arasında Pekin Ördeği ve Çin Mantısı sayılabilir.




Çin’de çorbalar dışında yemeklerin büyük çoğunluğu Kuaizi adı verilen ve binlerce yıl önce icat edilen yemek çubuklarıyla yenir. Japonya’da bu çubuklara hashi yada waribashi denmektedir. Genellikle ahşaptan, bambudan ya da fildişinden yapılan çubuklar, çok eski zamanlarda yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak için çelikten yapılırmış. Kauziler, Japonya’da kullanılanlardan daha kalın ve uzun olmasının yanı sıra daha küt uçludur.

Bu yazımda sizlere Çin mutfağı hakkında kısa bilgiler verdim. Bir sonraki yazımızda ise sushi ve çeşitlerinden bahsedeceğim.

Afiyetle kalın,
Sevim ARDA



Yorumlar